ŠÍPKOVÉ VÍNO


vlastní receptura ©

Tak takhle vypadá 40 litrů čistého šípkového vína při školení.(06/1999)


K přípravě šípkového vína potřebujeme:
(na cca 8,5 l hotového vína)

1) 1,7 kg sušených šípků (vlastní recept) = cca 4,25 kg čerstvých

2) 2,5 + 0,5 kg cukru

3) 2 sáčky živné soli

4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )

5) 5 + 1,5 l převařené vody

Šípky nasbíráme tešně po prvních mrazících. Nasypeme je na pečící plech a necháme v bytě uschnout. Sesychací váhový poměr je cca na 1 kg sušených - 2,5 kg čerstvých šípků. Tím získá víno proti čerstvým šípkům lepší, tmavší barvu a lehce karamelovou chuť (budete se divit co z nich vyleze malých červíků). Tím se může víno dělat kdykoliv během roku a ne jen na podzim.

Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo ovocnou šťávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme
a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.

Potom šípky odvážíme nasypeme do hrnce a zalijeme 3 l vody. Uvedeme je k varu a chvíli povaříme. Necháme vychladnout. Mezitím povaříme 2 l vody s 2,5 kg cukru a taktéž necháme vychladnout. Po vychladnutí vše nalijeme do 10 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme. V demižónu nesmí být víc vody a šípků než co se demižón začíná zužovat k hrdlu. Při bouřlivém kvašení by mohly šípky ucpat kvasnou rourku a demižón by mohl prasknout !

Asi po třech týdnech po bouřlivém kvašení zátku odstraníme a dolijeme cca 1,5 l převařené vody s 0,5 kg cukru. Opět nasadíme zátku a zavoskujeme.

Když kvašení ustane a téměř všechny šípky klesnou ke dnu, víno opatrně stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jste nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak je můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v chladném sklepě naležato.

Čím je víno starší, tím je lepší. Kdo zná víno z čerstvých šípků, bude jistě překvapen změnou barvy i chutě způsobené jen jejich usušením.

Na začátek stránky

Zpět na úvodní stránku
 Poslední aktualizace : 
01.01.2000 00:00
Pokud mi chcete napsat, rád uvítám Vaše vzkazy.
E-mail : rady@zahradkareni.cz
Kniha návštěv - čtení, přidávání vzkazů.
Kniha návštěv - přidání Vašeho vzkazu.

Webmaster: Petr Kocanda © 1998