ROZINKOVÉ VÍNO


převzatý recept


K přípravě rozinkového vína potřebujeme:
(na cca 7 l hotového vína)

1) 2 kg vypraných rozinek

2) 2 + 0,5 kg cukru

3) 1 sáček živné soli

4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )

5) 5 + 2 l převařené vody

6) 1 malá kávová lžička kyseliny citronové

Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo ovocnou šťávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.

Rozinky vypereme v teplé vodě, je na nich hodně nalepných nečistot. Potom rozinky s 2 kg cukru, kyselinou citronovou a 5 litry vody chvíli povaříme. Necháme vychladnout. Po vychladnutí vše nalijeme do 10 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme. V demižónu nesmí být víc vody a rozinek než co se demižón začíná zužovat k hrdlu. Při bouřlivém kvašení by mohly rozinky ucpat kvasnou rourku a demižón by mohl prasknout !

Asi po třech týdnech po bouřlivém kvašení (víno velice pomalu rozkváší) zátku odstraníme a dolijeme cca 2 l převařené vody s 0,5 kg cukru. Opět nasadíme zátku a zavoskujeme.

Když kvašení ustane víno opatrně stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak jej můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v chladném sklepě naležato.

Čím je víno starší, tím je lepší. Barva záleží na použití rozinek z bílých nebo modrých hroznů. Víno je sladší a má svou zvláštní specifickou chuť a vůni.

Na začátek stránky

Zpět na úvodní stránku
 Poslední aktualizace : 
24.08.2000 21:00
Pokud mi chcete napsat, rád uvítám Vaše vzkazy.
E-mail : rady@zahradkareni.cz
Kniha návštěv - čtení, přidávání vzkazů.
Kniha návštěv - přidání Vašeho vzkazu.

Webmaster: Petr Kocanda © 2000