OŘECHOVÝ LIKÉRvlastní receptura © |
K přípravě
ořechového likéru potřebujeme:
(na cca 2 l hotového likéru)
1) 1,2 kg zelených vlašských ořechů
2) 10 ks hřebíčku
3) kousek skořice
4) kůru z 1 pomeranče
5) 0,9 kg cukru
6) 0,9 l vody
7) 0,7 l 80% konzumního lihu
Ořechy je potřeba nasbírat asi v polovině června, musí se dát propíchnout sirkou. Omyjememe je, nakrájíme na kolečka nebo rozčtvrtíme a nasypeme je do velké lahve od okurek. (Při krájení je potřeba použít gumové rukavice, jinak budete mít obarvené ruce asi tři týdny.) Ořechy zalijeme lihem a 0,45 l vody. Přidáme hřebíček, skořici a nastrouhanou kůru z pomeranče. Ořechy musí být ponořené. Láhev uzavřeme celofánem a necháme ji tři týdny na slunném místě. Občas se sklenicí zamícháme.
Po třech týdnech obsah lahve přelijeme přes cedník, ořechy vyhodíme a přecezený likér ještě přelijeme přes jemné plátno. Povaříme 0,45 l vody s cukrem a po vychlazení přilijeme k likéru. Vše promícháme a nalijeme do lahví a zazátkujeme. Líkér by se neměl kazit protože jeho konečná koncentrace je přibližně 30% osahu alkoholu. Likér má příjemně sladce hořkou chuť.
Pro zajímavost: konzumní líh se dá pořídit v Lihovaru Smíchov, Praha 5, cca 80,-Kč za 0,33 l lahev. V drogeriích a lékárnách jsem neuspěl.
Z vlastní zkušenosti mohu napsat, že na společenské pití je likér poměrně drahý, ale malá sklenička likéru pokojové teploty na těžký žaludek, podporuje trávení. Rychle se vám uleví.
01.01.2000 00:00 |
![]() |
![]() |
|